Tips bij het kopen van duurzame kleding

Ben je op zoek naar duurzame kleding maar weet je niet zo goed aan welke eisen kleding moet doen om écht duurzaam te zijn? Er zijn bepaalde aspecten waar een kledingmerk over moet denken en moet uitvoeren om duurzaam te kunnen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is stanley kleding. Zij hebben veel erkenning gekregen voor het produceren van duurzame kleding. Als je voortaan in een winkel staat, hoe weet je dan of een kledingstuk duurzaam is?

Keurmerken zijn belangrijk

Er zijn bepaalde keurmerken ontstaan die het makkelijker maken voor de consument om te zien wanneer een kledingstuk op een duurzame manier is gemaakt. Een zo’n keurmerk is die van de Fair Wear Foundation (FWF). Dit is een onafhankelijke non-profitorganisatie die veel waarde hecht aan de arbeidsomstandigheden van buitenlandse werknemers in de textielindustrie. Dit keurmerk wordt alleen aan kledingmerken gegeven die aan strenge eisen voldoen. Er wordt stevig gecontroleerd in buitenlandse fabrieken of de werknemers wel voldoende rust krijgen en eerlijk behandeld worden.
Andere keurmerken zijn GOTS, GRS en Oeko-Tex. GOTS is een certificaat die wordt gegeven aan kledingmerken die alleen gebruik maken van organisch textiel en organische vezels die zonder gevaarlijke chemicaliën worden bewerkt. GRS is een wereldwijd keurmerk voor het recyclen van materialen in de kledingindustrie. Voor de circulaire economie is dit een zeer belangrijk keurmerk. Oeko-Tex is hét bewijs dat jouw kleding zonder gevaarlijke stoffen is bewerkt of vervaardigd.
Nu is het heel moeilijk om deze keurmerken te onthouden als je in de winkel staat maar als een kledingmerk keurmerken heeft, zullen ze dit met trots laten weten. Het is dus wel verstandig om in de label even snel te kijken naar bepaalde keurmerken. Je kunt ook op de website van een kledingmerk kijken naar de certificaten en keurmerken. 

Grote internationale kledingmerken zijn vaak niet duurzaam

Dit is een lastige uitspraak, een lastig debat, maar over het algemeen geldt dat de grootste merken niet écht duurzaam zijn. Aan de ene kant kun je opperen dat de grootste merken, veel geld kunnen investeren in het welzijn van werknemers en het verduurzamen van de industrie. Aan de andere kant, is dit in de praktijk vaak veel te moeilijk omdat de oplage gewoonweg veel te groot is. Iedereen wil Nike en Adidas hebben, de vraag is dus immens. Om de vraag bij te houden, moeten deze merken ontzettend veel producten vervaardigen. Deze stress gaat ten koste van het welzijn van werkers en heeft een negatieve impact op het milieu. Het is dus verstandiger om kleding te kopen van kleinere merken die het hun missie hebben gemaakt om duurzame kleding te maken. Ze zijn waarschijnlijk wel duurder, maar je kunt er eerder vanuit gaan dat de kleding echt duurzaam is.